A A A

Kuchnia indyjska „Co jadali Maharadżowie w dawnych Indiach?” – nauka gotowania



Nazywam się Jatinder Singh, ale wszyscy w Polsce wołają na mnie Zdzichu. Jestem Hindusem, pochodzę z rejonu Pendżab w Indiach. Ale z racji,  że mój ojciec był wojskowym mieszkaliśmy w różnych rejonach Indii i z tej przyczyny akurat ja urodziłem się w New Delhi.

Podróże mają to do siebie, że zawsze uczysz się czegoś nowego. Nasza rodzina poznała smak kuchni indyjskiej z wielu rejonów Indii, a potem gotowaliśmy te dania, które nam najlepiej smakowały.

Piszę „gotowaliśmy” chociaż miejsce w tradycyjnej, indyjskiej, domowej kuchni jest zarezerwowane dla kobiet, tak było i u nas na co dzień ale... Mój ojciec każdą wolną chwile spędzał na gotowaniu aromatycznych curry,  uwielbiał pomagać w przygotowywaniu indyjskich potraw na weselach, które w Indiach są przygotowywane na min 1000 osób. To on nauczył mnie gotować z pasją.

Tak zaczęła się moja przygoda kulinarna, po prostu lubię jeść smaczne jedzenie, takie pachnące przyprawami na cały dom. Lubie dania, które wymagają pracy ale potem rozpieszczają wszystkie nasze zmysły. Taka jest właśnie kuchnia Maharadżów.

Wspólnie z moją partnerką życiową Alicją prowadzimy Pensjonacik Ogrody pod Częstochową.
W Częstochowie nie ma restauracji indyjskiej, więc nie pozostawało mi nic więcej jak udoskonalać warsztat kulinarny, a może w przyszłości otworzymy tutaj na Pierzchnie Restaurację w Ogrodzie z daniami kuchni indyjskiej. Będziecie się mogli się wtedy poczuć jak na prawdziwym indyjskim weselu.

Już teraz oprócz noclegów i rekreacji w naszym Pensjonaciku Ogrody możesz skosztować dań kuchni indyjskiej. Na razie gotujemy tylko dla gości wykupujących noclegi, z racji tego, że jest to agroturystyka.
Możesz zapoznać się z piniami naszych gości jak chwalą jedzenie u nas, zarówno ci z Polski, jak i z całego Świata.

Jeśli chcesz się nauczyć gotowania po indyjsku to zapraszam na kurs “Kuchnia indyjska”, który odbędzie się u nas w Pensjonaciku Ogrody z okazji Hinduskiego Święta Światła “ Diwali”
Spotkamy się w Święto Diwali, dlatego chcę was nauczyć takich dań świątecznych, serwowanych na weselach i od święta, które kiedyś były zarezerwowane tylko dla Maharadżów. Zobaczycie też ciekawe filmiki i zdjęcia z naszych podróży kulinarnych po Indiach np. jak się gotuje dla 1000-4000 osób - to jest wyzwanie.

Przekonacie się, że gotowanie po indyjsku nie jest trudne i nie będziecie musieli wydawać fortuny na gotowe dania indyjskie z supermarketów, które przecież nie mogą być tak smaczne jak świeżo przyrządzane indyjskie curry, pachnące przyprawami w waszej kuchni.

Dania, których chcę was nauczyć gotować podawane były na stołach Maharadżów. Są to dania mięsne i warzywne z dużą ilością składników i przypraw. Okres Wielkich Mogołów to najwspanialszy czas dla indyjskiej architektury – Tadż Mahal i dla indyjskiej kuchni. W tym czasie w Indiach zderzyły się dwie wielkie cywilizacje: Indyjska i z Azji Mniejszej – Irańska. Z takiego połączenia mogła powstać tylko eksplozja smaków, która miała swoje ujście w potrawach przyrządzanych z wielkim rozmachem dla całego Pałacu i gości.

Oczywiście, że proste dania indyjskie jak Dal są również smaczne, gotujemy je na co dzień w indyjskim domu. Nauczę was przyrządzać tarka. Pewnie zastanawiacie się co to takiego ta tarka? Dowiecie się na naszym kursie i potem będziecie mogli gotować sobie z różnymi Dal, czyli fasolami, ciecierzycami, soczewicami itp.

29 października 2016 zapraszam 12 osób  lubiących mięso, warzywa, przyprawy, curry po prostu prawdziwą Indyjską Kuchnię na kurs gotowania w Wielkim Stylu Maharadżów i Biesiadę przy wspólnym stole z przygotowanych dań indyjskich.


Termin warsztatu 29 październik 2016 godzina 11:00 , czas trwania ok 3 godz + biesiada
Cena 85 zł od osoby
Miejsce: Pensjonacik Ogrody,  Pierzchno 56 d
Ilość osób ograniczona tylko 12, decyduje kolejność zgłoszeń.
kontakt 501272121