A A A

Każda pora roku ma swój urok. Zobacz galerie z naszego ogrodu, a przekonasz się, że warto tu przyjechać zarówno na wiosnę i lato jak i jesienią i zimą.

Wczesną Wiosną, kiedy to ogród budzi się do życia, możesz zobaczyć kwitnące rośliny cebulowe, które chociaż niewielkie, cieszą oczy jaskrawym ubarwieniem. W naszym ogrodzie warzywnym mamy już pierwsze rzodkiewki, listki kolendry i szczypiorek – jak dobrze, ze w tunelu z foli warzywka mają cieplutko.

Galeria

Królami maja są rododendrony zachwycające barwami. Ale pachną najpiękniej rożne odmiany bzów i tawuły. Wejście do Pensjonaciku Ogrody ozdabia dostojna kwitnąca na biało wisteria. Można też wypocząć pod czerwono kwitnącym kasztanowcem lub przepiękną wiśnią piłkowaną odmianą ‘Kazan’. Sałaty, rukole, kalarepki same proszą się żeby zrobić z nich sałatki. Najbardziej smaczne truskawki są prosto z krzaczka.

Galeria

Wczesne lato oczaruje cię barwą liliowców, których mamy dużą kolekcję. Pięknie komponują się z hortensjami i kwiatami jednorocznymi. Leżąc na leżaku można zasnąć od zapachu lawendy. Każdego dnia inne warzywo wskakuje do garnka, jest ich tak dużo w warzywniaku, że sami nie wiemy które wybrać na obiad. Ogórki, pomidory, kapusty...papryki, brokuły i jarmuż… maliny, porzeczki, agrest.

Lato to barwy astrów i chryzantem w Ogrodzie. Można bujać się na huśtawce i podziwiać ogromne hortensje bukietowe. Żółte wiechowate nawłocie sygnalizują „jesień się zaczyna”. Kosze jabłek, gruszek, brzoskwiń i morel. Wciąż uginają się od owoców borówki wysokie, z nich konfitury smakują naszym gościom najbardziej.

Galeria

Polska jesień jest złota. Las przebarwia się na żółto, czerwono i bordowo. Powietrze staje się rześkie, czas na medytację i jogę w ogrodzie. Wystarczy przejść kawałek w las, a koszyk sam się napełni grzybami. Warzywa przepychają się na stole i wskakują do marynat. Pachnie powidłami ze śliwek.
Są warzywa, które nie boją się przymrozków, a nawet smakują lepiej: jarmuż, brukselka, por.
Wieczory na tarasie pod kocykiem z dobrą książką.

Galeria

Czasem myślimy, jak dobrze, że przyszła zima. Więcej czasu na rozmowy, dźwięk gitary, rosyjskie ballady Wysockiego i Okudżawy. Płonie ogień w kominku. Herbata z kardamonem, czerwone wino z cynamonem, zapach indyjskich przypraw z kuchni, och będzie indyjska uczta. Taka cisza, a za oknem ogród oprószony bialusieńkim śniegiem. Można porządnie się u nas wyspać.

Galeria

Zabierz do Częstochowy i Klasztoru na Jasnej Górze dziadków, dzieci, ciocie, wujków… zorganizujemy dla Was śląski kociołek pełen przysmaków, pachnący dymem z ogniska.

Jedzenie gotujemy zawsze świeże. Mamy ogród warzywny, sad i kury… To sekret naszej smacznej kuchni. Kuchnia polska, indyjska lub wegetariańska to już Twój wybór.

Piękne otoczenie pomaga wypocząć, trochę oderwać się od dnia codziennego. Czy jesteś służbowo, przejazdem, czy na pielgrzymce… Ogród podaruje Wam ukojenie.